Actrița Emilia Popescu urmează vorbele lui Florian Pittiș: ”Dacă mergi fără să cânți de bucurie pe stradă”

Emilia Popescu, 57 de ani, este o cunoscută și iubită actriță de teatru și film.

Provine dintr-o familie de artiști, mama o talentată balerină, iar tatăl, plecat în lumea de dincolo între timp exact când Emilia o aducea pe lume pe fetița ei, a fost un apreciat actor la Operetă. Artista a debutat în pelicula „Moromeții” în 1985, în celebrul film al lui Stere Gulea.

Filmul ce i-a marcat destinul

Invitată în cadrul emisiunii „La cină cu Ionela Năstase și Adi Hădean”, la Digi 24, Emilia Popescu a dezvăluit cum a ajuns să îmbrățișeze meseria în care a făcut carieră. „Am visat de mică să fiu actriță. Dar și să-l acompaniez pe fratele meu la violoncel, iar eu să interpretez la pian.

Mama mea lucra cu Lucian Pintilie pentru «De ce trag clopotele, Mitică?», era vara 1980, m-a luat să fac figurație și acolo s-a decis soarta mea. Eram la acel bal, ce se turna undeva în Bolintin, cu miros de mucegai, și Doina Levintza făcea costumele. M-a luat dânsa să tai niște hârtie creponată, eram undeva, pluteam… De-atunci am realizat că voi fi actriță”, a mărturisit Emilia Popescu gândindu-se la adolescența sa.

Motto de la ”Moțu””

Emilia Popescu a jucat și alături de marii actori, clasici, ai României. De la Florian Pittiș i-a rămas în memorie pentru totdeauna o maximă celebră.

„Mi-a spus-o «Moțu» Pittiș prin 1988: «Dacă mergi dimineața la repetiții, fără să cânți de bucurie pe stradă, atunci să te lași!». Îți mărturisesc că și atunci când nu eram mulțumită de context tot așa am mers. Este un privilegiu să fac meseria asta, așa că mă duc cântând. Pentru actori nu există ieșirea la pensie. Este o meserie ce necesită un organism puternic, să faci față fizic. De pe scenă nu se iese la pensie.

De ce merge la teatru, la alte piese decât ale ei

Întrebată de Ionela Năstase ce moment de cotitură a avut în viață, Emilia Popescu a povestit un episod mai puțin știut: „În 2005, o operație de hernie cervicală, care a reușit.

Sunt bine și vorbesc, nu am paralizat, dar la mână nu mai sunt ca înainte, nu mai pot cânta atât de bine la pian. Altele nu le pot povesti”.

Actrița a povestit că îi place să-și vadă și alți colegi de breaslă pe scenă, fără a-i trata cu un aer superior, având în vedere experiența sa, fără să-i analizeze la sânge: „Mă duc frecvent la teatru.

Nu mă duc să critic, deși fără să vreau îmi dau seama de niște lucruri. Unii se duc să atace, o plăcere morbidă, unii chiar din breaslă, dar mie îmi place să mă duc la teatru de plăcere”.

Citește și

Drumul la fel de frumos ca Transfăgărășanul: de-abia a fost deschis!