Achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE, anchetată de Parchetul European. Anunț oficial

Parchetul European anunță oficial că a demarat o anchetă în ceea ce privește achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE.

Parchetul European, în fruntea căruia se află fosta șefa a DNA, Laura Codruța Kovesi, verifică achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în Uniunea Europeană.

De ce s-a ajuns la acest demers

Într-un comunicat emis vineri pe site-ul oficial, instituția juridică anunță că are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri anti-Covid-19 în Uniunea Europeană.

”Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În această etapă, nu vor fi făcute publice alte detalii”, se mai precizează în comunicatul Parchetului European.

De la aprobarea vaccinurile anti-Covid-19 până în prezent, Comisia Europeană a încheiat contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de ser împotriva bolii, notează Politico. Până în această toamnă au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

Ce a cerut și România

Din totalul celor 4,2 miliarde de doze, peste jumătate sunt furnizate Pfizer / BioNTech. Prevederile stipulate în contractele, în special preţurile, sunt confidenţiale. Acest aspect a fost criticat public de membri ai Parlamentului European şi de unele ONG-uri.

Conform sursei citate, 10 țări est-europene au solicitat Comisiei Europene (CE) să renegocieze contractele de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Aceste state invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja bugetul de stat.

Aceste contracte ar trebui să poată fi reziliate ”în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se precizează în scrisoare.

Documentul a fost semnat de Polonia, România, Slovenia, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România și Slovacia.

Situația țării noastre

România a fost pusă într-o situație extrem de ingrată în privința achiziției de vaccinuri. Din contractele încheiate cu CE rezultă că țara noastră avea dreptul la 4,3% din vaccinuri, adică 87.178.462 doze, livrate în perioada decembrie 2020 – decembrie 2023.

Până în primăvara acestui an, în țara noastră au ajuns mai puțin de jumătate din vaccinurile contractate, în jur de 39 de milioane doze.

În luna mai, Ministerul Sănătății preciza că mai puțin de jumătate din doze au fost folosite pentru imunizarea populației, undeva la 16,5 milioane.

Încă din toamna anului trecut, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cerea Parchetului European să investigheze achiziție de vaccinuri anti-Covid-19 pe care le-a făcut Comisia Europeană.

Citește și

Ursula von der Leyen vrea plafonarea prețului la gaz în UE: ”Temporar”