Academician, fost ministru al Culturii: ”Școala noastră s-a manelizat, Doamne ferește să ajungă la cârma țării!”

Este încă iarnă, suntem în pandemie, varianta Omicron, iar lângă România miroase a praf de pușcă, întrucât Rusia se contrează cu Ucraina și cu NATO, amenințând securitatea lumii.

Românii își duc traiul în week-end, mâine dimineață merg la slujbă, iar la vară fie se pregătesc de vacanță, fie de examenele copiilor.

Răzvan Thedorescu, academician, fost senator, ministru al Culturii și primul șef al Radioteleviziunii Române după Revoluția din 1989, a avut cuvinte dure la adresa actualei generații tinere.

Într-un podcast al lui Damian Drăghici, istoricul de artă s-a prezentat ca un om credincios, fără a fi habotnic.

”Cei mai credincioși în ortodoxie”

”Românii sunt în ortodoxie cei mai credincioși, cum sunt polonezii în catolicism și turcii în mahomedanism. Moldovenii sunt cei mai apropiați de credință.

Eu am zis că facem atâtea biserici încât devenim o republică ortodoxă. Dar e nevoie și de biserici. Eu cred în Dumnezeu. Acest lucru îi ține pe români uniți, atât cât îi mai poate ține uniți ceva. Deși economic clivajele sunt puternice: du-te la Cluj și la Timișoara, apoi la Botoșani, să vezi diferențe!”, a reacționat seniorul de 82 de ani.

”Am vrut lupi tineri, au venit șacali tineri”

Vizavi de ceea ce a fost în ultimii ani la examenul de BAC și ceea ce ar putea urma în vară, academicianul nu s-a ascuns (detalii aici cu rezultatele dezastruoase din 2021).

”Școala noastră s-a manelizat, s-a mahalagizat, de la o înaltă altitudine cum era. Nu trebuie să ne mire rezultatele de la BAC, tot mai slabe de la an la an. Eram o țară de mare instrucție.

Când am devenit președintele TVR, în 1990, am avut o întâlnire cu cei ce conduceau televiziunile în Europa. A venit vorba de „Tele Enciclopedia”, iar polonezul a zis: „O țară care are un asemenea program în televiziunea ei este o țară de oameni cultivați!”.

Generația asta care nu a luat bacalaureatul, dacă Doamne ferește ajunge la cârma țării!, situația va fi catastrofală. Probabil, vom apela la niște străini să ne conducă. E nevoie să vină o generație care să iasă dintr-o școală de bună calitate ca să ne poată reprezenta. Am sperat să vină niște tineri lupi la putere și-au venit niște tineri șacali!”, a mai spus el.

Citește și

Ilie Năstase şi Ciprian Marica au ajuns la cuțite: ”Merg la Poliţie, la DNA, la CEDO, peste tot”