A murit Sylvia Hoişie, ”mama” celebrului vaccin Polidin

Veste neagră pentru medicina românească. Marea cercetătoare Sylvia Hoişie, considerată ”mama” celebrului vaccin Polidin, a murit marți, la 94 de ani, conform unui anunț al comunității evreiești din Iași.

Sylvia Hoişie și-a câștigat pentru totdeauna locul în galeria marilor personalități ale medicinei din România după ce a inventat vaccinul care a salvat multe vieți.

O viață dedicată cercetării

Decesul celei care a muncit în cercetare cinci decenii a fost anunțat de comunitatea evreilor din Iaşi.

”Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie.

Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori.

Să îi fie memoria binecuvântată! Baruch Dayan Ha Emet!”, se arată în mesajul preluat și de Federația Comunităților Evreiești din România.

Înmormântată vineri

Mai departe, slujba de înmormântare va fi organizată vineri 27 mai, la ora 11:00, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi. Sylvia Hoişie a făcut parte din echipa care a inventat vaccinul Polidin, produs 100% românesc și pentru apariția căruia s-a muncit șase ani la Institutul Cantacuzino.

În noiembrie 2020, Sylvia Hoişie revenea în prim-plan cu observațiile despre capacitatea Polidinului de a lupta cu noul coronavirus chinezesc.

Ce spunea despre Polidin

La acea vreme, cercetătoarea preciza că vaccinul Polidin ar fi putut fi un bun adjuvant în tratamentul pentru COVID-19: ”După părerea mea, fiind un imunomodulator, Polidin ar putea fi un bun adjuvant în tratamentul COVID. Atât formula veche, cât și cea nouă, care e tot un preparat al nostru. Din Iași a pornit acest preparat.

Noul Polidin este, de fapt, un preparat oral care se cheamă Orostim, un polimicrobian, foarte bun, de patru ori mai concentrat decât Polidinul, care se administrează pe cale orală. Are foarte multe calități.

Mai există astfel de preparate pe piață, chiar anul trecut am avut un preparat venit din Italia, foarte asemănător cu ceea ce am dat noi prin anii ’80 și care până în 2011 se găsea pe piață”.

Citește și

Lucian Bode ferm: ”PNL dă guvernări, nu e partid-balama”