A crezut că e film! Carmen Tănase: ”Trebuia să vizitez ”Turnurile Gemene” pe 11 septembrie 2001”

Carmen Tănase, 61 de ani, are o carieră de aproape patru decenii în teatru, film și televiziune.

Invitata ultimei ediții a ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, actrița originară din Ploiești a făcut o incursiune în cariera și în viața personală.

Amintirea cu Marin Moraru

Tatăl ei, care a avut o influență uriașă asupra actriței, visa ca fiica lui să devină o mare violonistă, puștoaica, în schimb, nu putea suporta acest instrument muzical. În 1980 a fost admisă la Teatru, nu din prima, Marin Moraru refuzând-o la prima tentativă. Apoi, Olga Tudorache i-a modelat cariera, mai întâi, ca profesoară.

”Marin Moraru nici nu a știut că eu am fost la examen și că m-a picat, el nici nu a ridicat capul, eu i-am văzut doar chelia. Nu i-a atras atenția nimic, nici nu avea ce, eram un copil răsfățat care a crezut că le va rupe gura, deși nu învățasem toate poeziile.

Ulterior, i-am povestit, s-a amuzat. Am luat de la el tot ce s-a putut, am fost un vampir în meserie, am absorbit tot de la profesori”, a rememorat Carmen Tănase.

Olga Tudorache, mama #2

Olga Tudorache a fost marea ei șansă. ”A fost ca o mamă pentru mine, mama mea a doua. O dată ce-ai întâlnit-o, ești fericit de asta, a doua oară în viață nu mai întâlnești o astfel de persoană. Am încercat să răsplătesc darul acesta pe care mi l-a dat Dumnezeu, întâlnind-o”.

Carmen Tănase a precizat că nu contează neapărat frumusețea în actorie: ”Poți să fii frumos, frumoasă, și să nu exprimi nimic. Adică să n-ai carismă. Dacă nu pui mâna să citești o carte, degeaba ești frumos, ochii tăi nu exprimă nimic.

E important nu atât să ai succes, ci trebuie să aduci cu tine o lume. Când treci prin experiențe învățând ceva, atunci contează. La teatru nu ai cum să trișezi, la filme mai poți să tai, să modifici”.

A fugit de la dentist la Revoluție

Carmen Tănase a avut parte de câteva momente memorabile în viață. A fost pe străzi în decembrie 1989, în zilele teribile ale Revoluției. ”Am ieșit atunci fiindcă auzeam la ”Europa Liberă” cum se trăgea la Timișoara în oameni.

Când a început Revoluția la București, eram la stomatologie pe scaun, mi-am luat geaca și-am fugit la Universitate. Am nimerit în rond, înconjurată de trupele de scutieri, eram șocată, nu știam ce să fac. Două zile și două nopți n-am fost acasă, am fost pe străzi. Să am carnet de revoluționar?! Nu, de ce?! Pentru ce”, a reacționat actrița.

A crezut că e film, nu atentat

Ploieșteanca are doi motani, Obama și Putin. Apoi, în septembrie 2001, a fost la New York, în ziua atentatelor de la ”Turnurile Gemene”, mai mult chiar plănuia o nouă vizită la World Trade Center cu o prietenă. ”Noi am ajuns pe 10 septembrie la New York.

Prietenii mei din America mă duseseră înainte la ”Turnuri”, să văd toată priveliștea de sus, i-am promis unei prietene că o duc și eu pe ea, dacă avem liber, pe 11 septembrie. I-am zis clar, ”fetiță, te duc să vezi miliarde de luminițe, dar seara”. Era un plan.

Doar că dimineața a fost atentatul, ceva groaznic, abia la al doilea avion intrat în ”Turnuri” am realizat că e atentat, la primul credeam că e un film american”, și-a adus aminte Carmen.

Citește și

Alexandru Rafila: de când vom renunța la certificatul verde și la mască