--> -->

750 de euro pe noapte costă un apartament în Cluj, la Untold: ”Capacitatea nu e atât de mare”

Cu câteva zile înainte de începerea Untold, piața imobiliară a Clujului vine cu oferte care bat costurile unui sejur la Madrid, tot în perioada unui festival.

Peste prețurile din Occident

Cu 90% din camerele hotelurilor și pensiunilor rezervate încă de acum opt-nouă luni, mulți clujeni își pun la bătaie propriile apartamente cu prețuri de închiriere uriașe.

2.500 de lei e varianta cea mai ieftină pentru perioada 4-7 august, când are loc la Cluj festivalul Untold. Este vorba de o garsonieră.

De aici, cerul e limita, conform Libertatea, fiind apartamente în regim hotelier care ajung și la aproape 3.000 de euro pentru patru nopți.

Grupuri pe net

Pe Facebook există grupuri dedicate celor care caută cazare în Cluj pe durata festivalului. ”Nu contează zona. Suntem studenți, așa că încercați să veniți cu niște prețuri decente. Mulțumesc!”, a scris un tânăr din Corabia, Olt, pe unul dintre grupuri. A primit patru oferte. Cineva i-a oferit o garsonieră în cartierul Grigorescu, cu 2.800 de lei plus 500 de lei garanția.

”Garanția se va restitui la sfârșitul șederii, dacă totul este în regulă. În acest preț, pe lângă perioada festivalului, oferim bonus încă două nopți, înainte sau după încheierea acestuia”, a venit oferta. În acei bani intră o garsonieră de 30 de metri pătrați situată la parter, la 5-10 minute de mers pe jos de Cluj Arena, cu hol, o baie, o bucătărie, un balcon, internet și TV și o cameră cu un pat matrimonial deasupra căruia e inscripționat mesajul: „There is no place like home”.

Doar că oferta nu i s-a părut deloc ”decentă” tânărului: ”E o nebunie, am ceva bani puși deoparte, din voluntariat. Cred că bugetul nostru – suntem două persoane – e undeva la 1.300 de lei pentru drum și cazare. Îi înțeleg și pe ei, vor să profite la maximum, dar sub nicio formă nu vom plăti atâta”, a spus tânărul.

3 700 de lei ca să dormi pe o saltea gonflabilă

În oferta de cazare pentru Untold sunt disponibile zeci de apartamente închiriate în regim hotelier, dar și multe locuințe pe care proprietarii lor le închiriază pentru câteva zile la un preț cu care îți poți asigura un concediu de o săptămână la un resort din Grecia sau Turcia. Am verificat câteva astfel de anunțuri în ultima lună.

”Prețul este 2.200 de lei pe noapte (8.800 de lei pe patru nopți). Apartamentul este la o sută de metri de intrarea VIP”, suna o propunere listată pe booking.com. La un minut distanță de intrarea la festival, un alt apartament, de 75 de metri pătrați, ar putea găzdui cel mult șase persoane pentru 2.950 de euro. Dacă te îndepărtezi de Cluj Arena, ieși din zona euro și găsești variante ceva mai ieftine, dar și gazde intransigente la negociere.

”Nu mai lăsăm nimic, ăsta-i prețul, asta-i zona, suntem firmă, se plătesc taxe. Nu suntem persoană fizică să băgăm banii-n buzunar. Așa s-o stabilit, eu spun mai departe”, se înverșunează persoana care închiriază o garsonieră în cartierul Grigorescu cu 2.500 de lei pentru patru nopți.

Proprietarul unui apartament de pe Calea Moților își prezintă condițiile: ”Apartamentul se pretează pentru 4 persoane-maxim 6 (două pe saltea gonflabilă)”.

”2.000 de lei ar ajunge?”. ”Înmulțiți cu 2!”, vine răspunsul. Adică ar fi cam 670 de lei de om, iar doi din grupul de șase vor trebui să doarmă pe saltea.

Citește și

Casa prinţului Charles din Viscri, deschisă pentru vizitatori. Cât costă o noapte de cazare în casele sale