5 parcuri senzaționale din România

Nebunia unei zile de lucru poate fi alungată cu o simplă plimbare într-un parc. Sigur că fiecare oraș are cel puțin un parc, însă unele atrag mai multe priviri decât altele. O astfel de experiență poate completa nu doar o zi normală, dar și o excursie departe de casă.

Să vedem 5 din parcurile minunate ale României, într-o ordine pur aleatoare:

1. Parcul Nicolae Romanescu din Craiova – este al treilea ca mărime în Europa, cu o suprafață de nu mai puțin de 90 de hectare. La inaugurarea sa au venit personalități ale istoriei României, precum Carol I, principele Ferdinand și Dimitrie Sturdza. Parcul a fost amenajat pe locul unde se afla moșia familiei Bibescu, planurile sale obținând medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris din 1900.

2. Parcul Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca – a fost amenajat de cunoscutul medic clujean în memoria fiului său, decedat la vârsta de 10 ani. Interesant este că acest parc a fost premiat cu medalia de bronz la o expoziție de arhitectură ținută sub egida Jocurilor Olimpice din 1936.

3. Parcul Crâng din Buzău – suprafața sa este de 10 ori mai mare decât a Cișmigiului, însă doar 10 hectare sunt amenajate pentru plimbări, restul de 170 reprezentând pădure. A fost „desenat” în a doua jumătate a secolului al 19-lea într-o pădure a cărei legendă spune că ascundea haiduci și tâlhari care jefuiau trăsurile boierilor. Tot aici s-ar fi ascuns și oamenii din zonă în caz de războaie.

4. Parcul Sub Arini din Sibiu – este printre cele mai vechi parcuri din țară, fiind inaugurat acum peste 160 de ani. Cei care vin aici pot vedea aproape 100 de specii de păsări, dar și peste 60 de specii forestiere, unele aduse din America de Nord, altele din Extremul Orient ori din Caucaz. O plimbare printre arini, tei, poni, arțari, brazi ori gingko biloba este un răsfăț pentru simțuri.

5. Parcul Alexandru Ioan Cuza din București – nu puteam termina acest top fără un parc din Capitală. Mai cunoscut drept IOR, acest parc din Sectorul 3 a fost amenajat în anii 70 și este o oază de liniște. Lacul natural, aleile care șerpuiesc pe lângă acesta, dar și biserica în stil maramureșean sunt doar câteva din atracțiile parcului.

Citește și

Ioana Mihăilă, despre certificatul verde obligatoriu la locul de muncă: ”Destul de târziu. Parțial, deschise școlile”