Trei castele cu povești fascinante, în Maramureș

Zona Maramureșului are multe de oferit turiștilor. Deși imaginile din acel colț de rai propun descoperirea satelor tradiționale, un alt punct de interes, poate mai puțin explorat, este cel al castelelor din județ și care au în spate istorii de secole. Unele triste, altele pline de speranță.

Să vedem 3 dintre castelele care merită văzute și așezate în cutia cu amintiri a fiecăruia:

1. Castelul Teleki din Coltău

Familia nobiliară Teleki a primit acest sat în urma Războiului de Independență a li Rakoczi Francisc II. În secolul al 18-lea, contele Teleki Iosif a construit o clădire în stol baroc, folosită timp de 100 de ani doar pentru primirea oaspeților care veneau la vânătoare. În 1821, castelul a fost restaurat, iar la începutul secolului al 20-lea a fost extins și reamenajat, pentru ca toți membrii familiei să aibă parte de condiții decente de trai. În acel moment s-au adăugat o terasă de pe care se vede o panoramă fantastică a Văii Lăpușului și a Munților Gutâi. Interesant este că aici și-a petrecut luna de miere Petofi Sandor, timp în care i-a dedicat nu mai puțin de 24 de poezii de dragoste.

2. Castelul Blomberg din Gârdani

Acesta este amplasat pe malul drept al Someșului și a fost construit între 1780-1820 de familia care i-a și dat numele. Contele Blomberg a primit de la împăratul Joseph al II-lea o suprafață uriașă, pe care a decis să construiască și un castel. Povestea clădurii este fascinantă. Familia Blomberg a stat aici până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Duoă 1945, castelul a fost transformat în școală pentru copii cu deficiențe. În urmă cu 10 ani, clădirea a fost revendicată de un urmaș al baronului Blomberg, care a dorit doar s-o vândă. Și a și reușit. Noul proprietar a avut un singur gând: să restaureze castelul și să-l transforme în Muzeu, pentru a-l introduce în circuitul istoric. Pentru asta, a adunat obiecte reprezentative pentru zona Someș-Codru. Un punct de atracție este și un arbore Ginkgo Biloba, vechi de 200 de ani, din curtea castelului.

3. Castelul Pokol de pe Valea Borcuțului

Povestea acestui loc este, totodată, veselă și tristă. Alexiu Pokol a fost un învățător, care a deschis în 1892 cursurile primel școli primare din acest cartier din Baia Mare. S-a căsătorit cu o femeie bogată și a devenit proprietar de mine de aur. Astfel, a părăsit învățământul și s-a ocupat doar de exploatarea aurului. În 1903 a construit castelul, care în 1930 a fost vândut unui om de afaceri elvețian. În 1948 a fost naționalizat și apoi folosit ca grădiniță, școală și, mai târziu, locuință pentru angajații Întreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice. După 1989, clădirea a devenit gazdă pentru copiii instituționalizați din județul Maramureș. Clădirea are două nivele, zidărie din piatră și cărămidă arsă. Geamurile au fost turnate la Viena și erau înnobilate cu motive florale și vegetale. Au fost însă distruse după 1962. Printre oaspeții de seamă ai Castelului s-au numărat Nicolae Iorga, Tache Ionescu și Duiliu Zamfirescu.

Citește și

Lucruri interesante despre Bulgaria. Fraze utile dacă-ți petreci vacanța la vecini