2021 aduce taxa pe ambalaje: orice sticlă va costa cu 50 de bani mai mult, apoi vă recuperați suma

Anul 2021 va aduce o premieră pentru România. Sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine pentru reciclare.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial. Este un sistem frecvent întâlnit, de mai mulți ani, în diverse state occidentale.

Actul normativ care reglementează sistemul garanție-returnare a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului. S-a ajuns la un asemenea proiect fiindcă România este considerată codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Ministerul Mediului speră că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

Citește și

Monica Pop se implică iar în discuțiile despre vaccinul anti-coronavirus: ”Oamenii trebuie să știe aceste șase detalii”