20 de kilometri de frumusețe pură

Parcul Natural Apuseni este un punct de atracție al vestului României. Peisajele sunt impresionante, iar fotografiile care sunt făcute aici au un farmec aparte. Un traseu care oferă turiștilor o experiență completă este Circuitul Cheile Galbenei.

Unii spun că este cel mai frumos circuit din Munții Apuseni. Sigur, părerile sunt subiective, așa că doar parcurgerea acestuia vă permite să vă faceți o părere. Ce are special acest circuit? Ne explică tocmai cei care se ocupă de întreținerea Parcului Natural Apuseni: „Aproape pe tot parcursul ei, Valea Galbenei cuprinde sectoare de chei înguste, mărginite de pereţi verticali şi pante abrupte, având numeroase cascade şi fiind deosebit de greu de străbătut. Sectorul amonte este cel mai spectaculos, porţiunea dintre Izbucul Galbenei şi confluenţa cu Valea Luncşoara, constituind un canion îngust, mărginit de pereţi verticali de peste 100 m.

Izbucul Galbenei reprezintă resurgenţa râului subteran din peştera Cetăţile Ponorului, de fapt marea parte a debitului râurilor ce străbat Bazinul închis Padiş – Cetăţile Ponorului, precum şi a Sistemului Zăpodie din Groapa de la Barsa. Izbucul este un ochi de apă de circa 7 m diametru, situat la baza unui perete de stâncă. În aval, apa se prăvăleşte în cascade”.

Un punct atractiv, dar și dificil de vizitat este tunelul subteran lung de 100 de metri, care se termină cu o cascadă evantai înaltă de 7 metri și la baza căreia se găsește un lac. Pe Valea Galbenei sunt și locuri greu accesibile, cu o dificultate sporită, așa că ar fi bine să aveți o condiție fizică adecvată pentru a vă încumeta la drum. Pentru a-i ajuta pe turiști, îngrijitorii Parcului Național Apuseni au montat cabluri de oțel și lanțuri de sprijin în anumite zone.

Circuitul are 19.16 kilometri, are o diferență de nivel de aproape 960 de metri și trece pe la: Poiana Glăvoi – Piatra Galbenei – Peștera Ghețarul Focul Viu – Poiana Florilor – Cheile Galbenei – Izbucul Galbenei – Avenul Borțig – La Balcoane (Cetățile Ponorului) – Poiana Glăvoi.

Citește și

Scut protector pentru Rednic: ”Să judecăm lucrurile după pauza de iarnă”