Reprezentanții INFP au declarat miercuri, 15 februarie, că nici în România și nici la nivel mondial nu există vreo posibilitate științifică de a face o predicție privind apariția unui seism, după cele două cutremure cu magnitudine peste 5 care au avut loc în România.
Anunț oficial
”S-au înregistrat 160 de replici localizate de colegii care se ocupă cu prelucrarea datelor. Cutremurele se produc destul de des, magnitudinea s-a situat în marja de 1 grad până la 3,5 grade”, au spus aceștia.
”Nu putem face preziceri. Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, nu există o formulă. Asta e, suntem la cheremul naturii”, a spus seismologul Mihai Diaconescu într-o declarație de presă la sediul INFP, alături de șeful instituției și de seismologul Mircea Radulian.
”Aparatura nu prezice, ci înregistrează”
Directorul instituției, Constantin Ionescu, a precizat că aparatura existentă ”nu prezice, ci înregistrează de la momentul în care se produce un cutremur”. El a adăugat că există un sistem de alertare seismică pentru Vrancea, care anunță cu 25 de secunde înainte de a veni unda periculoasă în București, dar acest sistem este doar pentru instituțiile de siguranță națională.
”Alertarea poate să fie extinsă și la populație, depinde de felul cum se folosește. Trebuie foarte mare atenție în folosirea acestor aplicații, pentru că pot crea panică”, a menționat Ionescu.
Replicile sunt în scădere
Reprezentanții instituției susțin însă că replicile sunt în curs de scădere, cu un maxim prognozat la magnitudinea de 4.
”Energia a fost eliberată, acum este un proces de echilibrare. Este de așteptat ca replicile să fie din ce în ce mai mici”, a spus și Mircea Radulian, seismolog INFP. Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter neliniar.
Au un caracter haotic și e greu să spui cu exactitate ce se va întâmpla în viitor. Mă aștept ca intensitatea replicilor să scadă din ce în ce mai mult.
Citește și
Povestea celei mai tulburătoare imagini din Turcia: ”Fă-i o poză copilului meu”