15 curiozități despre Delta Dunării

Delta Dunării este intrată în patrimoniul UNESCO în 1991, ca rezervație a biosferei la nivel național și ca parc național în taxonomia internațională a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Aici veți afla 15 curiozități despre unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

1. Delta Dunării este singura deltă din lume declarată în întregime rezervație a Biosferei, fiind inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO.

2. Singurul oraş din Delta Dunării, Sulina, care are port atât la Dunăre, cât şi la Marea Neagră, este situat la cea mai joasă altitudine din România şi este totodată cel mai însorit teritoriu al țării noastre.

3. Teritoriul Deltei Dunării se mărește în fiecare an cu aproximativ 40 metri pătrați.

4. Delta Dunării se află pe suprafața României într-un procent de 82%, restul fiind localizată pe teritoriul Ucrainei.

5. Delta Dunării este un muzeu al biodiversității, unde poți vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii.

6. În Delta Dunării se întâlnesc singurele păduri de nisip din țară: Letea şi Caraorman, unde cresc liane de până la 25 m.

7. În pădurea Caraorman, în locul numit „Fântâna Vânătorilor”, se găsește cel mai bătrân stejar din țară. Are circa 400 de ani, un diametru de 3,8 metri şi este cunoscut ca ‘Stejarul îngenuncheat’.

8. Se întâlnesc și două plante carnivore în deltă: otrăţelul de baltă şi aldrovanda.

9. Este cea mai mare rezervație de ținuturi umede (teritoriu mlăștinos) din Europa, acoperind o suprafață de 2.681 km pătrați.

10. Aici se întâlnește cel mai mare potențial de plante medicinale: aproximativ 195 de specii.

11. Şarpele rău este una dintre cele mai agresive specii din Deltă: este cel mai lung şarpe din Europa, ajungând până la 2 metri şi este specie protejată pe tot continentul nostru.

12. În Deltă avem şi o specie de fluture imens, de noapte, denumit „ochi de păun”. Acesta are o anvergură a aripilor de 18cm.

13. Cea mai mică pasăre din România trăieşte în Deltă şi este pitulicea, cunoscută ca „Ochiul boului”, având cel mult 10 cm lungime și o greutate de 13 grame.

14. Delta Dunării este cel mai important loc de popas pentru păsările migratoare ce călătoresc între regiunea tropicală și cea arctică, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecând pe aici.

15. Cele mai mari păsări prădatoare din Delta Dunării sunt Pelicanul Creț, anvergura aripilor sale atingând 3,2 metri si Vulturul Codalb, cu anvergura aripilor de până la 2,5 metri.

Citește și:

Descoperire emoționantă în zidurile cazinoului din Constanța