109 ani de la nașterea părintelui Cleopa. Sfaturi importante lăsate pentru credincioși

Astăzi se împlinesc 109 ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici români, care a venit pe lume în data de 10 aprilie 1912. Părintele Cleopa Ilie fost botezat Constantin, fiind al cincilea copil din zece ai unei familii de țărani harnici și credincioși, Alexandru și Ana Ilie.

Timp de 3 ani a fost ucenicul părintelui Paisie Olaru 

În decembrie 1929 a ajuns în obştea schitului Sihăstria, împreună cu fratele său mai mare, Vasile.

Constantin a fost tuns în monahism pe data de 2 august 1937, primind atunci numele de Cleopa.

Părintele Cleopa avea mare evlavie la Maica Domnului

Nu trecea o zi în care să nu citească Acatistul Bunei Vestiri și câteva canoane din Bogorodicina (Născătoare de Dumnezeu). Totodată spunea părintele:

”Știți voi cine-i Maica Domnului? Ea este Împărăteasa Heruvimilor, Împărăteasa a toată făptura, cămara întruparii Lui Dumnezeu-Cuvântul, ușa luminii, că lumina cea neapropiată, gânditoare prin ea a venit în lume. Ea este ușa vieții, că Viața Hristos prin ea a intrat în lume. Ea este poarta cea încuiată, prin care n-a trecut nimeni decât Domnul, cum spune Proorocul Iezechiel”.

Cu multă dragoste mai explica credincioșilor: ”Când vezi icoana Maicii Domnului cu Pruncul Hristos în brațe, tu știi ce vezi acolo? Cerul și pământul! Cerul este Hristos, Cel mai presus de ceruri; Ziditorul cerului și al pământului. Iar Maica Domnului reprezintă pământul, adică toate popoarele de pe fața pământului, că ea este din neamul nostru. Este din seminție împărătească și arhierească”.

Aproape în toate predicile sale, Părintele Cleopa îi intreba pe cei prezenți: ”Aveți voi icoana Maicii Domnului în casă?”, ”Dar candeluță la icoana Maicii Domnului aveți? (…) Să luați ocrotitoare și ajutătoare pe Maica Domnului, Mama noastră din cer și de pe pământ! Împărăteasa cerului și a pământului!”

Părintele îi încuraja să sporească rugăciunea personală pe cei care veneau să plătească acatiste și pomelnice: “Când unul se roagă și celălalt nu se roagă, unul zidește și celălalt strică! Atât vă dau: după rugăciunile de dimineață să citiți Acatistul Bunei Vestiri cu candeluța aprinsă. O să vedeți că Maica Domnului este grabnic ajutătoare!”.

Dacă el ținea un canon de rugăciune aspru, îi sfătuia cu multă milă pe credincioșii care îi cereau ajutorul.

De asemenea, pe tinerii care voiau să se căsătorească îi binecuvanta, îi pomenea la sfintele slujbe și îi dădea în grija Maicii: ”Rugați-vă la Maica Domnului cu post și metanii și citiți Acatistul Bunei Vestiri!”

Părintele Cleopa a trecut la cele veșnice pe data de 2 decembrie 1998. Marele duhovnic a rămas viu în inima numeroșilor săi ucenici, dar și a credincioșilor care azi îl pomenesc spre amintire și se folosesc de lucrările sale duhovnicești și de nevoința personală, lăsate drept testament.

Citește și:

Învățăturile Părintelui Ilie Cleopa despre post: ”Și piciorul trebuie să postească”