1.000 de soldați americani ajung în România! Reacția Pentagon și Iohannis

Președintele SUA, Joe Biden, a dat undă verde pentru desfășurări suplimentare de armate americane în Europa de Est, a informat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă.

1.000 de militari vor fi mutați în România din Germania, potrivit oficialului american, care a precizat că ”nu sunt mișcări permanente”.

”Ne apărăm aliații”

”Președintele Biden a spus clar că Statele Unite vor răspunde la amenințarea crescândă la adresa securității și stabilității Europei. Angajamentul nostru față de articolul 5 al NATO și apărarea colectivă rămâne ferm.

Ca parte a acestui angajament și pentru a fi pregătite pentru o serie de situații neprevăzute, Statele Unite vor muta în curând forțe suplimentare în România, Polonia și Germania”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

”Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”, a mai zis el.

Cine vine

SUA vor trimite în România 1.000 de soldați americani care fac parte dintr-un regim de infanterie Stryker. De asemenea, 2.000 de militari americani din Fort Bragg (North Carolina) vor fi trimiși în Germania și Polonia, cei mai mulți în Polonia.

Cei 1.000 de militari americani trimiși în România vor fi sub comanda SUA, după o decizie bilaterală cu România, a mai precizat oficialul american, care a salutat, totodată, decizia Franței de a trimite trupe în România.

Iohannis salută sosirea americanilor

”Această contribuție semnificativă reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite, ca aliat și principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării și apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluții îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică”, a transmis președintele Iohannis.

Iohannis subliniază că decizia are o semnificație deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă. Desfășurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni ”demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic”.

Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante și poziționării active și consecvente ale țării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și în relația directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

”Decizia SUA dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite și este în consonanță cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acțiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate și să crească securitatea la Marea Neagră”, adaugă șeful statului.

Citește și

Raed Arafat vorbește despre eliminarea tuturor restricțiilor: ”Ultimul val”